Industria aviatiei solicita teste Covid-19 in loc de carantina

Organizatiile de aviatie cele mai reprezentative din Europa au venit cu propunerea de a stabili un cadru comun pentru testarea pasagerilor inainte de plecare pentru a restabili libertatea de circulatie in Europa in pragul sarbatorilor de iarna.

Cu mai putin de 90 de zile inainte de sarbatorile de iarna, organismele europene principale de aviatie au solicitat inlocuirea masurilor de carantina cu testarea pasagerilor. Acest lucru ar oferi o siguranta si o capacitate mult mai mare calatorilor transfrontalieri de a-si planifica reuniunea cu familiile sau vacantele in aceasta perioada solicitata.

De asemenea, va servi drept linie de salvare pentru milioanele de lucratori din sectoarele aviatiei si turismului ale caror locuri de munca raman in pericol.

O prima solicitare in acest sens a fost adresata presedintelui Comisiei Europene pe 17 septembrie. In vederea concretizarii actiunilor necesare pentru salvarea industriei organizatiile ACI EUROPE, Airlines for Europe (A4E) si IATA au prezentat un cadru de functionare pentru Protocolul de testare a calatorilor in Europa (EU-TPT).

Astfel in in scrisorile trimise presedintelui Comisiei si sefilor de stat, precum si ministrilor sanatatii din intreaga Europa pe 1 octombrie asociatiile din industrie si-au prezentat propunerea de testare armonizata inainte de plecare din zonele cu risc ridicat, descriind situatia actuala de carantina la nivel de stat ca "nesustenabile".

Regimul de carantinare a redus calatoriile in Europa cu 66%

Datele din industria aeronautica confirma inrautatirea situatiei. Cifrele IATA arata ca traficul aerian catre, din si in interiorul Europei a scazut cu 66,3% pana in prezent. Ultimele cifre de la ACI EUROPE arata ca incepand cu 27 septembrie, traficul de pasageri in UE a scazut in continuare la -78%.

Noile cercetari lansate de Grupul de actiune pentru transportul aerian (ATAG) cu privire la impactul restrictiilor COVID-19 sugereaza ca prabusirea traficului aerian ar putea duce la o scadere de 52% a locurilor de munca in aviatie, echivaland cu pierderea a aproximativ 7 milioane de locuri de munca. Concomitent se vor pierde aproape 450 de miliarde de euro din activitatea economica. Prin urmare, este necesara o actiune urgenta pentru a preveni o catastrofa economica.

"Trebuie sa invatam sa traim - si sa calatorim - cu virusul", spune scrisoarea. "Restabilirea circulatiei libere a oamenilor si a conectivitatii aeriene pe continentul nostru intr-un mod sigur trebuie sa fie o prioritate".

Cum poate fi salvata industria si calatoriile

Multi se intreaba daca vor se vor putea reuni cu familiile si cei dragi in sezonul de iarna, protocolul de testare propus ar permite ca acest lucru sa se intample intr-un mod sigur si armonizat. Asociatiile din aviatie isi reitereaza solicitarile catre Comisie si statele membre sa acorde prioritate dezvoltarii si punerii in aplicare a protocolului european de testare a pasagerilor.

Cadrul propus se bazeaza pe doua principii generale:

  • Carantinele trebuie inlocuite cu teste inainte de plecare, pe baza unui protocol UE de testare pentru calatorii, care se va aplica in mod constant pasagerilor care calatoresc peste granite din zone cu risc ridicat din spatiul UE/Schengen si din tari terte.
    Cercetarile de opinie publica au stabilit ca 65% dintre calatorii chestionati sunt de acord ca nu ar trebui sa fie necesara carantina pentru pasagerii care dau rezultate negative la COVID-19.
  • Restrictiile de calatorie trebuie sa fie coordonate si bazate pe evaluarea comuna a riscurilor. Trebuie utilizate criterii comune de evaluare a riscurilor si un sistem comun de codificare/cartografiere a zonelor desemnate deja propus de Comisia Europeana, dar care nu a fost inca aprobat si implementat pe deplin de statele UE.

In incheierea recomandarilor, ACI EUROPE, A4E si IATA declara fara echivoc pozitia lor ca adoptarea de catre statele europene a unui protocol comun de testare ar reduce in continuare riscurile de transmitere, va restabili increderea in randul publicului calator si ar proteja mijloacele de trai, permitand sectoarelor de aviatie si turism sa-si inceapa recuperarea.

In consecinta, acestia solicita actiuni imediate din partea Comisiei Europene si a statelor pentru a aborda urgent aceasta problema la nivelul UE si de a accelera acest proces.

Airlines for Europe (A4E), fondata in 2016, este cea mai mare asociatie aeriana din Europa, cu sediul la Bruxelles. Organizatia actioneaza in numele membrilor sai pentru a contribui la modelarea politicii aeriene a UE in beneficiul consumatorilor, asigurand o piata a transportului aerian sigur si competitiv.

ACI EUROPE este diviziunea europeana a Airports Council International (ACI), singura asociatie profesionala la nivel mondial a operatorilor de aeroporturi. ACI EUROPE reprezintă peste 500 de aeroporturi din 45 de tari europene.

IATA (International Air Transport Association) are ca membri aproximativ 290 de companii aeriene, reprezentand 82% din traficul aerian global.