Cofee shop in Amsterdam

Amsterdamul intentioneaza sa interzica vanzarea de droguri usoare turistilor veniti din alte tari. Initiativa vine din partea autoritatilor care doresc sa aplice noi reguli incepand cu anul 2022.

In conformitate cu aceasta initiativa, care este sustinuta si de organele de drept, vanzarea de droguri usoare urmeaza sa fie permisa doar locuitorilor tarii.

In orice alta tara, intrebati drumul catre cel mai apropiat coffee-shop si veti fi indreptat in directia unei cafenele care serveste bauturi calde. Dar in Olanda, veti fi dus intr-un loc destul de diferit - un magazin unde puteti cumpara marijuana sau hashish.
De ce totusi se cheama coffee-shop? Primele vanzari (ilegale) de droguri usoare in Olanda au inceput anume in cafenele, care dupa adoptarea "legii tolerantei" au inceput sa obtina licente, astfel si-au schimbat activitatea dar denumirea generica a ramas.

Pe langa Cartierul rosu, "cafenelele" din Amsterdam sunt atractii populare si inedite pentru turistii straini, dar se pare ca acest lucru nu le prea convine autoritatilor.

Despre aceasta a declarat vineri, 9 ianuarie, primarul capitalei olandeze - Femke Halsema - ale carei cuvinte sunt citate de Netherlands Broadcasting Corporation.

In ultimii 20 de ani s-au inchis aproape 200 de coffee-shop-uri si localuri in care era permisa vanzarea de droguri usoare, cum ar fi marijuana. Cu toate acestea, cererea pentru acest tip de agrement doar a crescut, in principal datorita turistilor straini, al caror numar in oras era in continua crestere inainte de inceperea pandemiei.

„Am urmarit cum tot mai multi tineri veneau la Amsterdam special pentru a vizita cafenelele”, a spus Halsema. Ea a subliniat, de asemenea, rezultatele diferitelor studii, care indica faptul ca multi turisti straini vor refuza sa calatoreasca la Amsterdam daca nu pot vizita unitatile in care este permisa vanzarea de droguri usoare.

Primarul nu a discutat inca aceasta problema cu proprietarii de cafenele si, in prima etapa, doreste sa o dezbata cu membrii consiliului orasului.

Idei similare pentru a permite vanzarea de droguri usoare doar catre rezidentii din Tarile de Jos au fost discutate si anterior. Cu toate acestea, toate initiativele de acest gen au fost respinse din cauza temerilor ca interdictia va duce la faptul ca comertul va deveni ilegal si se va muta pe strada. Halsema a recunoscut ca exista un astfel de risc, dar a mentionat ca multi vin la Amsterdam nu doar pentru a cumpara droguri usoare, ci si doar pentru a vizita cafenelele.

Odata cu pandemia de coronavirus, turismul din Amsterdam a disparut aproape complet, iar Halsema si-a exprimat speranta ca, dupa finalizarea acesteia, orasul va incepe sa atraga mai multa atentie din partea altor categorii de turisti.

„Am dori ca oamenii interesati de frumusetea si bogatia institutiilor noastre culturale sa vina la noi", a subliniat ea. „Nu turistii care vin aici sa consume alcool si droguri".