Agentia Uniunii Europene pentru Siguranta Aeriana (EASA) a aprobat readucerea in serviciu operational a unei versiuni modificate Boeing 737 MAX. Dupa aproape 2 ani la sol aeronava va putea zbura in siguranta pe cerul european.

Directorul executiv al EASA, Patrick Ky a declarat: „Dupa o analiza extinsa efectuata de EASA, am stabilit ca 737 MAX poate reveni in siguranta in serviciu. Aceasta evaluare a fost efectuata in deplina independenta fata de Boeing sau de Administratia Federala a Aviatiei si fara nicio presiune economica sau politica - am pus intrebari dificile pana cand am primit raspunsuri si am solicitat solutii care sa satisfaca cerintele noastre exacte de siguranta. Am efectuat propriile noastre teste de zbor si sesiuni de simulator si nu ne-am bazat pe altii pentru a face acest lucru pentru noi.

El a mai adaugat ca EASA are toata increderea ca aeronava este sigura dar organizatia va continua sa monitorizeze indeaproape operatiunile 737 MAX. In paralel, Boeing s-a angajat, de asemenea, sa lucreze pentru a imbunatati si mai mult aeronava pe termen mediu, pentru a atinge un nivel si mai ridicat de siguranta.

Boeing 737 MAX a fost oprit la nivel mondial in martie 2019, dupa al doilea din cele doua accidente in doar sase luni.

Cauza principala a acestor accidente tragice a fost un software cunoscut sub numele de MCAS (Maneuvering Characteristics Augmentation System), destinat sa faca avionul mai usor de manevrat.

Agentia Europeana de Siguranta a Aviatiei isi are sediul in Köln (Germania) si raspunde de garantarea sigurantei si a protectiei mediului in domeniul transportului aerian in Europa.

Sursa: Agentia Uniunii Europene pentru Siguranta a Aviatiei (EASA)

La momentul actual mai multe companii aeriene din Europa asteapta sa le fie livrate aeronave de acest tip, inclusiv si operatori care zboara in regiunea noastra - Blue Air, Ryanair, Qatar Airways, Flydubai.