Boeing 787 JAL in Tokio Haneda

Pe 4 februarie compania aeriană Japan Airlines a operat primul zbor pe combustibil ecologic fabricat in Japonia. Iar combustibilul nu a fost fabricat in mod obișnuit din plante non-comestibile sau deșeuri agricole si forestiere, ci dintr-o sursă mai neconvențională: îmbrăcămintea uzată din bumbac.

După cum a declarat companai în comunicatul de presă: "JAL recunoaște pe deplin că operatorii aerieni joacă un rol important în protejarea planetei și consideră conservarea mediului ca o problemă vitală în Planul său de management pe termen mediu. Transportatorul va continua să lucreze asupra obiectivelor si să contribuie la un mediu mai ecologic pentru generațiile viitoare."

În octombrie 2018, JAL a început un proiect de transformare a îmbrăcămintei din bumbac în combustibil de aviati. Proiectul a implicat 50 de companii locale care au ajutat la colectarea a peste 250 000 de piese de îmbrăcăminte și a inclus sprijin tehnic de la Green Earth Institute.

Proiectul a durat aproape 2 ani, în martie 2020 fiind produs primul combustibil de acest tip. După incă un an de testări acesta a fost utilizat cu succes.

Zborul a avut loc pe 4 februarie ca zbor JL319, ducând pasageri de la Tokyo Haneda (HND) la Fukuoka (FUK) folosind un Boeing 787-8.